Taraklı'nın Yöresel Yemekleri

  • Uhut Tatlısı

Taraklı’ya geldiğinizde yemeden gitmemeniz gereken en önemli yemeği bir tatlı; Uhut Tatlısı

Tarifin içinde sadece buğday, un, su bulunuyor ve tatlı içinde şeker ya da glikoz gibi hiçbir tatlandırıcıya yer verilmiyor. Öncesinde delikler açılmış bir teneke kabın içine buğday dolduruluyor ve ışık almayan, loş bir yerde buğdayların filizlenmesi için iki günde bir sulanıyor. Çimlenmeye ve topaklanmaya başlayan buğdaylar arada bir çıkarılıp ufalanıyor ve aynı sulama işlemine devam ediliyor. 15 günlük sulama ve filizlendirme işlemi ardından 4-5cm uzamış olan buğday filizleri ve saçakları yeşillenmeden önce işlem sonlanıyor. Saçak kökleri ve filizleri yeşillendiğinde uhut tat özelliğini kaybedip acı bir hal alıyor. Zamanında alınan buğday filizleri tokmak ile dövülüyor ve ortaya çıkan öz suya, su eklenerek kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra biraz un katılıp koyu kahve rengini alana kadar ateşte tutuluyor. Dinlenmesi için de kavanozlarda saklanıyor. Günün her saatinde ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz Uhut tatlısı olarak bilinen bu lezzet zahmetsiz ve ekonomik olsa da yapımı çok uzun sürdüğü için sadece özel günlerde, bayramlarda yapılıyor. 

  • Köpük Helvası

Taraklı İlçesine özgü bir lezzet olan köpük helvası, ilçe çevresinde yer alan diğer yöreler tarafından da bilinmektedir. Daha çok kış ayları ile özdeşleşen bu tatlı Osmanlı döneminden günümüze kalan bir tariftir. Mide dostu olarak tanınan bu helva; çöğen kökü, yumurta ve şeker ile yapılıp içine tahin katılarak servis edilmektedir. Bu tarifte ise şeker, su içerisinde eritilip kaynatılarak ağda haline getirilmekte ve diğer tarafta çöven otu, su içerisinde kaynatılıp süzülerek hazırlanan şeker ağdasının içerisine eklenmektedir. Beyaz renkte, hafif sert kıvamda, yarı akışkan hale gelene kadar karıştırılmaktadır.

Taraklı’nın diğer lezzetleri arasında Taraklı ekmeği, erişte, tarhana, erik kurusu, enginar, kiraz, ayva, cevizli çörek, yufka böreği yer almaktadır.

 

Son Paylaşımlar

Size nasıl yardımcı olabiliriz?