Taraklı Kültür Evi

Taraklı merkezinde, II. Abdülhamit dönemi mimarisine sahip, 1930 -1970 yılları arasında ilkokul olarak açılan bina, 1970 - 1988 yılları arasında belediye binası, 1988-1996 yılları arasında hükümet konağı olarak kullanılmıştır. Ciddi bir restorasyon sonucunda 2001 yılından bu yana yöresel el sanatlarının sergilendiği, kültürel programların icra edildiği bir kültür evi olarak hizmet vermekte, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görmektedir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.2 Km

Hacı Atıf Hanı

Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği Tarihi Han yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmış; İstanbul’a giden ya da İstanbul’dan gelen yolcuların konaklaması amacıyla kullanılmıştır. Bağdat Yolu üzerinde yer alması hanın yoğun bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Sağlam durumda olan Tarihi Han günümüzde de misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.2 Km

Yunus Paşa Hamamı

Taraklı Ulucami Mahallesinde bulunan 1335-1435 yılları arasında inşa edildiğini düşünülen Osmanlı hamamı, Osmanlı Hamam kültürünün tüm özelliklerine taşımaktadır.

Dört bölümden oluşan hamam, yakın zamanda yapılan eklemelerle bu güne kadar gelmiş durumdadır. Hamamın üzerleri kubbeyle örtülü eş büyüklükte iki sıcaklığı kubbeli mekanların güneyinde uzanan dikdörtgen planlı üzeri tonoz örtülü su haznesi ile kuzeyinde ılıklık ve havlat hücresi yer almaktadır. Su haznesinin arkasında sivri kemerli bölümü bulunmaktadır.

Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Bu konum yakınlığı hamamın yapıldığı ilk yıllarda; hamamdan çıkan buharın Yunus Paşa Camii’ni ısıtılması ile fayda sağlamıştır.

İçerisinde eski ve yeni olmak üzere toplamda 2 adet havuz bulunmaktadır. Huzur dolu ortamında, doğanın içinde şifalı sularla buluşmak için ideal bir mekandır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.4 Km

Yunus Paşa Camii

Taraklı’ya bağlı Ulu Camii Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Günümüze kadar ulaşmıştır. Yunus Paşa Camii tek minareli klasik üslupta güzel bir Mimar Sinan eseridir. Üzeri kubbe ile örtülü olup; kare planlı olarak inşa edilmiştir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır. Ana giriş kapısında Arapça olarak yazılmış ayet, dikkat çekicidir. Renkli camlı pencerelerin kemerler ile süslenmiştir. Toplam 180 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahiptir. 

İbadete açık olan Yunus Paşa Camii’ye giriş ücretsizdir. 

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.4 Km

Hisar Tepesi

Eski zamanlarda ilçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi” tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar tepesindeki iki su sarnıcı MÖ.1000- MÖ.2000 yılları arasında yapılmıştır. Hisar tepesi Taraklı manzarasını yukarıdan izlemek isteyenler için güzel bir tercih olacaktır. Günümüzde üzerinde hala kazı çalışmaların devam ettiği tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.6 Km

Rüştiye Mektebi

1888 yılına ait Osmanlı Devlet Salnamesi ne göre Rüştiye Mektebi, yaklaşık 1800’lü yıllarda yapılmıştır. Üç katlı olan yapı, bugün konut olarak kullanılmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.7 Km

Taraklı Konakları

Taraklı Evleri, uzun yıllar ayakta kalabilmiştir. Üstelik yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük yönünden gelen dere de bu manzaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı evler olmalarıdır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.8 Km

Taraklı Hüseyin Ağa Çeşmesi

Üzerinde yer alan üç satırlı kitabesi dışında süsleme özelliği bulunmayan Hüseyin Ağa Çeşmesi Taraklı'da Osmanlı döneminden günümüze ulaşmış tarihi bilinen nadir yapılardan birisidir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 1.8 Km

Tarihi Çınar Ağacı

Taraklı’da bulunan tarihi yerler arasında Yusuf Bey Mahallesi’nde 7 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin Taraklı’da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır. Tarihi Çınar Ağacı ilçenin simgesi konumundadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 2.1 Km

Harkköy Kanyonu

Hark Kanyonu girişine 40 metre uzaklıkta bulunan mağaranın içi, 15 metrelik bir şelalenin de kattığı görsel zenginlik ile gerçekten eşsiz güzelliğe sahip doğa harikalarından biridir.  Taraklı, doğa turizmi açısından, eşine az rastlanır yörelerden biridir. 

Taraklı Termal'e Uzaklık: 18 Km

Karagöl Yaylası

Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 26 Km

Sultanpınar Yaylası

Sultanpınar Yaylası Adapazarı Akyazı üzerinden ulaşılan bir yayladır. Yayla 1200 metre yüksekliktedir. Çevresinde de bolca bulunan yaylalarla birlikte bir plato görünümündedir. Yaylanın alt sınırlarında karışık orman, üst sınırlarda ise köknar ormanı bulunmaktadır. Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alanda olup oldukça yeşil ve huzur verici bir ortam sunmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 29 Km

Acelle Yaylası

Acelle Yaylası geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda mevcuttur. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde halk tabiriyle “Büyük Deniz” denilen 60-70 metre uzunluğunda 3-4 metre genişliğinde, derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Enişte Deresi’nin yatak genişliği düz alanlarda 8-10 metreyi, kayalık arazilerde ise yer yer 2 metreyi bulur.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 34 Km

Akşemseddin Türbesi

Bolu İli, Göynük İlçesi, Cuma Mahallesi, Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmetin hocası, İstanbul’un manevi Fatihi ve büyük ilim adamı Akşemseddin, 1459 tarihinde vefat ettikten sonra H.864 / M.1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından türbesi inşa ettirilmiştir. Kesme taştan yapılmış türbe, altıgen planlı ve kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarının her kenarında sivri kemerli niş içinde dikdörtgen pencereler yer almaktadır. İkinci sıra pencereleri sivri kemerli ve alçı şebekelidir. Türbenin kuzeydoğu köşesinde sivri kemerli niş içerisinde alınlığında inşa kitabesi bulunan giriş kapısı yer almaktadır. Türbe içerisinde Akşemseddin ve oğullarının sandukaları bulunmaktadır.  Akşemseddin'in sandukası  ceviz üzerine kabartma yazı ile süslü olan sanduka Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel bir örneğidir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 33 Km

Çubuk Gölü

 

Göynük ilçesinin 11 kilometre kuzeyindedir. Kıyısında Çubuk Köyü bulunan, etrafı güzel çam ormanları ile kaplı Çubuk Gölü 15 hektar genişliğinde ve ortalama 13 metre derinliğindedir. Gölde çok lezzetli sazan ve alabalıkları olta ile avlamak serbesttir. Göl etrafında önceki yıllarda çekimleri yapılan bir film için inşa edilen yel değirmenleri yöreye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 45 Km

Sünnet Gölü

Göynük İlçesi'nin 22 kilometre doğusunda, Erenler ve Korudağ Tepeleri arasındaki derin vadinin heyelanla tıkanması sonucu oluşan Sünnet Gölü'nün alanı 18 hektardır. Civarındaki derelerden ve kaynaklardan beslenir. Derinliği 22 metreyi bulur. Gölde bulunan mercan ve alabalıkların olta ile avlanması serbesttir. Özel sektörce işletilen 45 oda 115 yatak kapasiteli bir konaklama tesisi bulunmaktadır. Çevresinde piknik, yürüyüş ve bisikletle gezinti yapılabilmektedir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 56 Km

Doğançay Şelalesi

Doğançay Şelalesi, deniz seviyesinden 600 metre yüksekliktedir. Şelaleye giden yol, yürüyüş-trekking parkuru olarak da kullanılmaktadır. Sakarya’da görülebilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bozulmamış doğasıyla ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 56 Km

İnönü Yaylası

İnönü Yaylası 1050 metre yükseklikte görülmeye değer bir yayladır. Yaklaşık 500 metre genişlikte ve bir kaç kılometre uzunluğunda olan yaylada dağınık vaziyette ev yapılarını göreceksiniz. Karadeniz‘den göçen insanların konuşlandığı yayla içinden başlayacak yürüyüşümüz sertleştirilmiş toprak yoldan yükselmeye başlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla dikilen yürüyüş yolu tabelalarını yol boyunca görmek mümkündür.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 71 Km

Sapanca Gölü

Marmara Bölgesi'nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovası'nı İzmit Körfez Oluğu ile birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan bir tatlı su gölüdür. Sapanca'nın kıyıları doğuda Sakarya ili batı ucunda Kocaeli'nde kalır. Havzası 252 kilometrekaredir. Yüzölçümü 47 kilometre karedir. Doğu batı Uzunluğu 17 kilometredir. Kuzey-güney genişliği 5 kilometredir. Denizden Yüksekliği 31 metredir. Enderin yeri 61 metredir. Göl adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında adı Ayan Gölü olarak geçer.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 61 Km

Abant Gölü Tabiat Parkı

Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında yükseklikleri 1400 metreden 1700 metreye kadar birçok tepe bulunmaktadır. Abant Gölü yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir. Çevresi 7 kilometre olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip olan Abant Gölü'nde yapılabilecek aktiviteler; Abant Tabiat Parkı girişinde ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, göl çevresinde piknik, kamp, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle, faytonla, atla gezinti, Çepni Yaylası'nda yamaç paraşütü olarak sıralanabilir. 

Taraklı Termal'e Uzaklık: 98 Km

Davlumbaz Yaylası

Davlumbaz Yaylası, Sülüklü Göl'ün batısında yer alır. Doğasıyla Sülüklü Göl'ü aratmayan yayla Sakarya'nın en güzel yerlerinden biridir. Yöre halkı tarafından Davlumbaz olarak isimlendirilen bu eşsiz güzellikteki yayla, Sakarya’nın görülmesi gereken alanlardan biridir.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 105 Km

Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik’teki en önemli tarih miraslarından bir tanesidir. Orhan Gazi Camii’nin üst tarafındaki tepelik alandadır. Yapılış tarihi belli olmamakla birlikte Orhan Gazi devrinde inşa edildiği kabul edilmektedir.
Türbede Şeyh Edebali ile birlikte, şeyhin neslinden altı büyük ve dört küçük sanduka vardır. Sanduka odasının haricinde iki oda daha bulunmaktadır. Türbe ve dergâh, Sultan II. Abdülhamid döneminde ve son olarak da 2012 yılında tadilat görmüştür. Türbenin hemen yanında aynı tarihlerde inşa edildiği tahmin edilen, Osman Gazi’nin eşi Bala Hatun ve annesinin sandukalarının bulunduğu bir türbe daha bulunmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 113 Km

Çiğdem Yaylası

Yapısıyla ilgi çeken evlerin bulunduğu Çiğdem Yaylası, turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylası arasında gösterilmiştir. Topukotu olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile yaylanın oldukça hoş bir manzarası vardır.

Yaylada her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yayladaki hayvancılık ile yetişen sebze ve meyveler tanıtılmakta, ayrıca çeşitli eğlenceler yer almaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 114 Km

Dikmen Yaylası

Hendek ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Hendek ve Dikmen Yaylası arası 1,5 saattir. Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine, buradan da yaylaya ulaşılabilir. Orman gülleri ile ünlü olan yaylada elektrik mevcuttur. İlimizin 1722 metre yüksekliğindeki en yüksek tepesidir. Burada her yıl yaz sezonu şenlikler yapılmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 121 Km

Acarlar Longozu

1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü, Sakarya’nın önemli turizm merkezlerindendir. Acarlar Gölü Longoz Ormanı ise birinci derece doğal sit alanıdır. Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu, yaz aylarında kurumakta kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır.

Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 125 Km

Ertuğrul Gazi Türbesi

Söğüt merkezde bulunan türbenin Çelebi Mehmet tarafından yaptırıldığına dair bazı bilgiler vardır. Türbe 1737’de III. Mustafa tarafından restore ettirilmiştir. Daha sonra II. Abdülhamid zamanında da onarım görmüştür. Bu onarımlar esnasında mezarlığın giriş kısmına iki adet çeşme yaptırılmıştır. Çeşmenin kitabesi, türbenin Abdülhamit döneminde tamir edildiğini göstermektedir. İkinci kitabe ise türbenin kapısı üzerinde yer alır. 1905 yılında türbenin etrafındaki evlerin daha iyi bir biçimde yeniden inşası için istimlâk çalışmaları da yapılmıştır.

Bu çalışmalar neticesinde, türbe çevresinde geniş bir alan oluşturularak, her yıl Karakeçililerin, Orta Asyalı göçebe kıyafetleriyle Söğüt’e gelmesi, beyitler okuyarak at üstünde geçit töreni yapması ve kutlamalar düzenlemesi sağlanmıştır.

Taraklı Termal'e Uzaklık: 127 Km
Size nasıl yardımcı olabiliriz?